Informatie over Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Het is één van de grootste steden van Europa. In Parijs wonen ongeveer tien miljoen mensen! Zo veel mensen in één stad, terwijl er in heel Nederland maar zestien miljoen mensen wonen. Er zijn twee miljoen ‘echte’ Parijzenaars. Die wonen allemaal binnen Périphérigue (spreek uit Peerriefiek). Dat is de ringweg om het centrum van Parijs. Die weg is 32 kilometer lang. Om rond het centrum te lopen heb je ongeveer zeven uur nodig. In Parijs wonen miljoenen mensen.

Parijs is ontstaan midden in de rivier de Seine. Daar ligt het eilandje Île de la Cité. Op de oevers van de rivier is Parijs later uitgebreid.
De linkeroever van de Seine (als je stroomafwaarts kijkt) heet Rive Gauche. Op de linkeroever zijn veel uitgeverijen, kunstgalerieën en boekhandels te vinden. Er zijn aan deze kant van de stad ook veel huizen en appartementen. De rechteroever heet Rive Droite. Hier zijn juist veel restaurants, modezaken, banken, bedrijven, grote hotels en natuurlijk ook huizen. Het centrum van paruis bestaat uit 20 arrondissementen. Dat zijn een soort mini-steden. Elk Arrondissement is verdeeld in vier qaurtiers (wijken). Parijs is de Nederlandse naam voor de stad. De Fransen noemen de stad Paris. Dat spreek je uit als Parie.

Parijs ligt meer dan 4oo kilometer van Nederland. Je kunt er met de auto naar toe, met het vliegtuig of de met de hogesnelheidstrein (TGV).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *